Kezdjük mindjárt azzal, hogy a West Wing magyar címe az évszázad félrefordítása. Nem mondok újat sokaknak, de az eredeti Elnök emberei (All The President's Men) a Watergate-botrányról szól, a West Wingben viszont a legnagyobb konspiráció az, ha az elnök eltitkolja szégyellt betegségét vagy felemeli a hangját.

Mindegy, azért a West Wing az elnök embereiről szól persze, csak nem úgy, nem akkor, és legfőképp: nem arról.

A West Wing ugyanakkor ellát néhány közfeladatot. Egyrészt itt van nekünk a szomorú tény, hogy csak minden ezredik amerikai tudja, hogy mit tartalmaz az alkotmány első kiegészítése. És ezen a ponton nem tévednek nagyot a West Wing alkotói, mikor epizódról epizódra újabb és újabb szakpolitikai érdekességekkel örvendeztetik meg a nézőket.

A sorozat másik célja, hogy megmutassa nekünk, hogyan működik a világ legprofibb politikai píárgépezete. Mindentudó sajtószóvivő löki az adatokat, tényeket, számokat, és ezen a ponton kicsit a Vészhelyzet lehetetlenül távoli álnyelve jut eszünkbe: tudjátok, mikor egy egész epizódon keresztül egy kukkot sem értetek a latin-ógörög blabla miatt a történet fő szálából.

De mindegy, ez az egész így jó: a bennfenteskedésben dagonyázik ilyenkor a néző. Jól érzi magát benne, és ez a cél. Nem az, hogy magvas és egyértelmű kinyilatkoztatásokat halljunk. Arra ott a Szomszédok vagy - az infótársadalmi verzióban - a Született feleségek.

A West Wing harmadik legfontosabb tulajdonsága a népnevelésen és a profizmus bemutatásán túl a csöndes, szobameleg hangulat felébresztése az emberben. Főként akik a magyar szinkronnak követik az epizódokat, ők érezhetik úgy, hogy Bartlet elnök és a többi szereplő hangja csendben melengeti szívüket. A West Wingben nincsenek nagy akciójelenetek, csak a csöndes fehér házi mindennapok, amik melegséggel és gyengédséggel töltik el a munka után a fotelbe huppanó óvatlan nézőt.

Folytatjuk...

Which West Wing character are you?

Térképészeti zűr a West Wingben

3 komment

Címkék: west wing

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemaci.blog.hu/api/trackback/id/tr855311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limonádový Joe · http://tevemaci.blog.hu 2006.03.02. 01:17:49

Szerintem az a cél, hogy lehozza a magasból ilyen emberi viszonylatba azt az egész mechanizmust, amit innen hajlamosak vagyunk misztifikálni, de ez nem baj, ezen átlátunk. Ami jó benne, az az, hogy felvillant valamit az egész komplexitásából, meg persze abból, hogy a politika mint olyan - elvileg - lehet érdekes és izgalmas, bármit gondoljunk is róla itthon pl.

hírbehozó · https://webisztan.blog.hu/ 2006.03.02. 13:30:14

Azért misztifikálja is. Főleg a tudatosságot: aki ismeri belülről a médiát és a politikai sajtóosztályokat, az tudja, hogy azért az életben minden sokkal esetlegesebb, és nem annyira agyontervezett és 100-ra belőtt.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2006.03.02. 16:14:46

Szerintem a The West Wing egyszerűen azért lett népszerű, mert ugye USA-ban az elnökről szóló dolgok egyébként is népszerűek, és a TWW ezt nagyon jó minőségben nyomja. Aztán ugye úgy a második évad óta nagyon jó ellenpont a pubi Bush politikájával szemben, hogy milyen lehetne egy eszményi elnök.
Természetesen demokrata :-)
süti beállítások módosítása