Szar a forgatókönyv, szarok a szereplők, sekélyes a mondanivaló, ha van egyáltalán - szinte minden sorozattal kapcsolatban olvashattunk már ilyen kritikákat. Persze jogosak is az ilyen megjegyzések, a latin-amerikai felhozataltól kezdve a Dallason át egészen a 24-ig.

(Utóbbi kapcsán csak néhány dolog: Jack Kiefersutherland Bauer kizárólag a nyomozós, kínzós, idegeskedős szerepkörben van otthon, ha már valami drámai rész jön szembe, egyből heves zihálás a válasz. Mimika? Érzelmek, gondolatok közvetítése? Á, dehogy. Csak a zihálás, a halk, rekedtes, ideges hang.. A 24-et azonban elviszi az általában feszes forgatókönyv. )

A felvezetés eredeti célja az volt, hogy valahogy kilyukadjak a Desperate Housewiveshoz. Nem sikerült, ezért most erőszakoljuk. Ez a sorozat több szempontból is említésre érdemes. Bár az évadokon átívelő nagy "ügyek" eléggé erőltetettek (mindenki mindenkinek a gyilkosa vagy legalább kihasználója), mégis, ami miatt megéri nézni azok az epizódok elején található rövid kis bemutatófilmek. Általában jól megírt, pikírt csattanóval záruló sztorik.

A DH másik nagy találmánya az epizódvégi példabeszéd: szeretetről, családról, félelemről, halálról, elválásról, érzékenységről, stb. Ami miatt mindenképp dícséret illeti az alkotókat, hogy a legelcsépeltebb fogalmakat is képesek értelmesen, érdekesen definiálni.

Milyen filozófiát vázolnak fel ezek a kis epizódvégi példabeszédek? Jól példázza az az epizód, melynek végén a narrátor (az öngyilkos főhősnő) arról beszél, hogy nagyon szeretnénk embertársainkat jókra és rosszakra felosztani, de ezt csak azért tesszük, mert nem tudjuk elfogadni, hogy az "alantas" is képes jót cselekedni, és a "jó" is képes a legtaszítóbb gonoszságokra. A DH tehát valahol a hume-i (általában: az angolszász világi) erkölcsfilozófia talaján áll. Jótékonyan elfogadja, hogy az emberek becsapják önmagukat, hazudnak másoknak, képmutatóak, de mindezt nem azért teszik, mert gonoszak vagy alantasak... hanem egyszerűen azért, mert emberek. Desperatly...

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemaci.blog.hu/api/trackback/id/tr979495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása