Limonádový Joe 2006.04.11. 12:27

Ekopuli

Csak, hogy legyen egy poszt, ahova kommentezhet, akinek szúrja a szemét.

Engem több dolog zavar az Ecopolyban, de az alapvető bajom az, hogy befektetésekről üzleti döntéseket meghozni néhány tízmilliós nagyságrendben a való életben nem tíz perc kérdése, mi magában lehetne dramaturgiai hiba, azonban itten azonban nem showműsort látunk, hanem realitit, ergo egy olyan leegyszerűsítő sztereotípia kommunikálódik ezzel a nagyvilágba, ami ott már létezik - és nem örülök, hogy létezik. Mondjuk láthatóan a zsűri se fogja fel, hogy maga ellen dolgozik azzal, ha ezt a laza szupermenstílust (ezt a szót most nem Erdélyire értve) hozza, t.i. hogy ők aztán bármiről képesek átlátni lélegzetvételnyi idő alatt, hogy frankó-e avagy gizda. Ezzel a saját hétköznapi munkájukat degradálják, mert egyébként ők napközben dolgoznak ám, gondolom, és a munkájuk aból áll, hogy hasonló döntéseken kínosan sokat tökölnek. (Szép is lenne, havonta öt perc frankómegmondás, utána 30 nap henyélés.)

Mindegy. Mindenesetre a tegnapi internetvállalkozó jó példa arra, hogy miért nem lehet tíz perc alatt meghozni egy ilyen döntést. Ha egy befektetőben nincs meg a szakértelem, akkor normál esetben megkérdez valakit, akiben megvan (a befektető üzltember, és nem minden üzlet ítélhető meg csupán egy általános üzleti szemlélettel, specializáció nélkül). Itt viszont már botrány volt, hogy hozzá nem értésük miatt tíz percig egyáltalán képernyőn tündökölhetett ez a kétségbeejtő, 1.0-ás dotkomhuszár. Mert a zsűri nem ismeri pl. a wikipediát. Eh. (Viszont a birkákról és a CSR-ről már hallottak, ez jó hír!)

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemaci.blog.hu/api/trackback/id/tr848514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

audiophil 2006.04.12. 00:57:17

tessék inkább American Inventort nézni, az hatalmas királyság. Mondjuk az meg már túl amerikai a sok sírással meg drámával, de akkor is milliószor jobb ennél.

Lou 2006.04.12. 15:08:39

Két furcs dolog tűnik fel nekem:
1. Miért olyanok prezentálják az év ötletét, akik beszélni is alig tudnak?
2. Miért tűnik a zsűri (Mo legnagyobb sikeremberei btw) egyik fele zombinak, másik fele tudálékos kamasznak?
Mit keres Lilu ebben a műsorban? Benne leszek a tv-ben, Való Világ - érthető. De ez a műsor eredetileg nem arról szólt, hogy a nagy koponyák ("versenyzők") találkoznak az üzleti zsenikkel? Én egyelőre nem látom Lilut ebben a rendszerben. Szerepe egyébként is felesleges.

nzanga mobutu junior · http://h.underground.hu 2006.04.12. 22:20:57

így van. aztis tegyük hozzá, h a való életben az üzletek 86,39%-a kapcsolati hálózatban növekednek, nem az ajtón utcáról bekopogva s.k.

Sündisznó 2006.04.13. 02:15:08

Na, igen, ilyesmi az én bajom is. Hihetetlen amatőr... az egész.

Műsor:
Azt nem mondanám, hogy üzleti döntéseket nem hoznak meg 5 perc alatt, akár érzések alapján, na de akkor már lássuk, amit ők látnak. Szemmel láthatóan agyon vágott cuccot látunk, lsd. öntisztító WC kefe. Bejöttek, meg kimentek, egy hang nélkül. A Zsűri mégis levette, hogy mi ez, és miért nem életképes. És mi? Mi meg nézünk, mint Rozi a moziban...

Azon túl, hogy Lilu tényleg tök fölösleges (már már görögzitai magasságú kérédsekkel), hosszan nézhetjük, ahogy cipelik a prezentációs táblákat a folyosón, az ajtó nyitás-csukás így persze megoldhatatlan elegánsan, egy hatalmas tér közepén megállni, nagylevegő..., eleve nem lehet jól elkezdeni! (mondjuk ez lehet szerkesztési cél is - az emberek a bénát szeretik nézni a realitykben...)

prezentálók:
Könyörgöm, ha valakinek van egy világra szóló ötlete, és elmegy hozzá pénzt kérni, és a kamerák meg helyszín meg a zsűri baromira zavarja is, azért a saját slide-jairól csak tud papír nélkül beszélni...

zsűri:
Igen, volt ötletük, volt elszántságuk... megcsinálták, gratula. De a többség csak egyszer, egy területen. Szegény Zoób Katinak pl. elég lett volna egy adáson felvenni, hogy "kiszállok". Onnantól lehetne vágóképként is használni. Persze ha valaki egy új szoknyafelhajtási ötletet hozna, biztos megelevenedne...

De persze a többiek is akkor érdeklődnek igazán, ha saját területükre téved valaki. Különben "kiszállok". Max "jó az ötlet, de kiszállok". (Tényleg, saját pénzt kockáztatnak, vagy az RTL kontójára "ér meg 2 milliót" valakinek valami. Mert ha az előbbi, akkor sok részt tényleg nem érdemes leforgatni, vagy Bill Gates kell a zsűribe :P)

Na, és ami legjobban kiakasztott: a birkás nőn való lelkendezés. Hogy meghatódtak egy nőn, aki dolgozni akar, és közben nem kérdezték meg tőle, hogy "csókolom, ha ez ennyit fiall, magyarországon ma miér nem mindenki birkát tenyészt?" Meg hogy szép dolog a szabadon tartás, de "az állatorvos az mennyibe kerül?" Na persze én nem vagyok üzletember, de egy-két tétel még nekem is eszembe jut :P

De hogy valami jót is mondjak, Lázár Vilmos szinpatikus. Őt mintha a játékosok és az ötleteik is érdekelnék. Képes azt csinálni, ami a műsorban szerep szerint neki jutott! Utána kérdez az ötletnek és az üzletnek, és mérlegel. Mint egy pénzét kockáztatni akaró befektető. A többiek vagy "kiszállnak", vagy nagyon is beszállnak, legalábbis a médiába. Önreklám. Jó neki is, az üzletének is. A játékos csak nyűg, ki vele!

honlap:
A XXI.sz. elején? "Superman"-nel és Villám Gézával a zsűriben? Ez vicc? (Ja nem, mert annak elég rossz :P)

Limonádový Joe · http://tevemaci.blog.hu 2006.04.14. 19:16:10

Süni, nem hoznak meg öt perc alatt, csak a filmekben, hidd el.

(Lilu az tényleg halál a bemagolt két mondatával.)

A birkás nő, igen, teljesen, kiakadtam.

Limonádový Joe · http://tevemaci.blog.hu 2006.04.14. 19:17:06

sdd, ez egy nagyon rossz cikk, már elnézést kérek :-)

Sündisznó 2006.04.18. 23:21:59

Na, a birka kaland folytatódik. Ma láttam a Fókuszban (hogy miket nézek, mi? nyugi, csak véletlen, a háttérben kaptam el :P), hogy ZoóB Kiszállok Katalin nem nyerni akar az üzleten, hanem csak azt szeretné, ha a nőnek sikerülne. Na, hát ennyit a műsorról. Ilyen megalapozott, kapitalista döntéseken alapul. Legyen akkor a címe Szoci(o)poly.

Sündisznó 2006.04.26. 10:58:27

Úgy látszik, ez a műsor csak az én csőrömet böki. Legalább van egy kis blogom a Blogban :P

De ami a tegnapi adásban (04.25) volt, az se semmi. Vagy a teljes gazdasági hozzánemértésről van szó (ezt elvben kizárhatjuk, lévén sikeres vállalkozók), vagy a mai magyar vállalkozói lét nagyon pontos bemutatásáról van szó (magyarán adócsalásról).

Bruttó 300e-ért ugyanis már könyvelőt is nehéz lenne találni egy repülőgép "gyárhoz", nemhogy ügyvezetőt, marketingest, stratégát egy személyben. Hacsak nem nettó 300-ért (bár még azért se igen, de azért annyiért már talán), viszont az ziher, hogy a nettó 300e az nem évi 3,6 milla :P - rendesen adózva. (Igaz, a bruttó 300e se ennyi...) Na persze minimálbérre bejelentve + számlavásárlás + zsebbe maradékkal kijöhet ennyiből, na de ezt a TV nyilvánossága előtt?!
süti beállítások módosítása